Zambia

Granne till Tanzania i sydväst ligger Zambia. Trots en befolkning av endast en fjärdedel av Tanzanias har landet inte lyckats ta hand om djurlivet lika bra. Under en två månaders långfärd 2017 besökte vi under några veckor östra delen av Zambia under torrperioden. Tyvärr verkade  vissa nationalparker i det närmaste tömda på djur. Till och med fågellivet tycktes påverkat. Som i Lavushi Manda där vi på en avlägsen campingplats helt ensamma kunde "avnjuta" en nästan total tystnad vid solnedgången. Lite spöklikt och inte alls vad vi är vana vid.

Några höjdpunkter finns dock, se längre ner. Och tyvärr flera vi ännu inte besökt. Som nationalparkerna Kafue, Liuwa Plains och Lower Zambezi.


South Luangwa Nationalpark

En given höjdpunkt vi besökt är denna nationalpark liksom dess "tvilling" North Luangwa. Bägge ligger i den 40 mil långa Luangwa Valley.

Hjärtat i ekosystemet är floden Luangwa som rinner i nord-sydlig riktning i dalens östra del. Den flödar hela året (åtminstone hittills) och är en livlina för många djur. En utgångspunkt för turismen är Mfuwe i östra delen av dalen, med mängder av trevliga lodger med bungalows och campingplatser längs floden.

Från Mfuwe äntras parken via bron över Luangwa. Ett annat sätt är via 05 Route norrifrån. Då gäller det att ha koll på sin gps och/eller karta. Vilket vi inte hade 2017 utan körde fel och befann oss 10 mil från entrén när parken stängde. Några vänliga rangers vid en utpost för övervakning av tjuvskytte erbjöd oss att slå upp tältet i deras camp och visade oss noga på morgonen hur vi skulle köra till entrén.North Luangwa Nationalpark

Norra delen har inte samma djurtäthet som den södra men i takt med att turismen ökar kanske det förbättras med tiden. Några lyxlodger har etablerat sig och fler lär följa om turisterna börjar hitta dit.

Vid vårt besök 2017 tog vi oss över floden med hjälp av en handdragen ponton. Därefter körde vi rakt igenom parken utan att se särskilt mycket djur. Därav de få bilderna.


Luambe Nationalpark

En ganska liten park men floden är proppfull av flodhästar. Vi räknade till fem hundra på den korta sträcka där vi tillbringade en natt.

När vi först kom dit var verkade lodgen tom. Men som alltid dök några ur den lokala personalen upp och informerade om att lodgen var utbjuden för försäljning och därmed stängd. Efter lite diskuterande fick vi ändå lov att hyra ett av de permanenta tälten.

Vi njöt av att sitta vid floden på kvällen och vaggades till sömns av konserten från alla dessa flodhästar...


Kasanka Nationalpark

Bjuder på ett av de häftigaste naturskådespelen på denna planet!

i november varje år samlas 10 miljoner fruktätande fladdermöss (Straw-coloured fruit bats) från hela centrala Afrika i en 2 hektar liten skog under några veckor för att frossa på frukter i omgivningarna samt utbyta gener. En fullständigt makalös föreställning av ljud, lukter och scener. De är stora, 80 cm mellan vingspetsarna, och fyller hela himlavalvet när de flyger ut på kvällen. Efter drygt 30 års resande i Afrika tillhör den upplevelse vi hade här i november 2017 definitivt topp 3. Läs mer om dessa "flyghundar" här.

En av de minsta nationalparkerna i Afrika drivs Kasanka av en privat fond, The Kasanka Trust, som försöker återintroducera de däggdjur som tjuvjagats till lokal utrotning.

Film finns här.