Malawi

Ett efter afrikanska mått litet land som till en tredjedel består av sjön de flesta känner som Lake Malawi men i Tanzania kallas Lake Nyasa och i Moçambique Lake Niassa. Malawi anser att hela sjön är deras medan Tanzania och Moçambique anser att gränsen bör gå mitt i sjön. Ett rimligt perspektiv men dispyten fortsätter.

Ett litet men numera tätbefolkat land har inneburit att djurens utrymme krympt betänkligt. Några parker och reservat håller på att restaurera sitt viltliv bland annat med hjälp av African Parks.

För den djurintresserade finns några höjdpunkter, som Liwonde Nationalpark söder om sjön och Nyika platån i västra delen av landet. African Parks genomför projekt i Liwonde samt dessutom Majete, Mangochi och Nkhotakota.


Liwonde Nationalpark

Söder om sjön, längs västra kanten av floden Shire som avvattnar Lake Malawi och senare tömmer sig i Zambezi floden, ligger denna park som sköts av African Parks. Hela parken, 548 km², är numera inhägnad vilket innebär både för- och nackdelar.

Vid vårt andra besök 2017 besök hade regnen varit kraftiga och vägarna blivit ofarbara. Båtturer på floden fungerar ju ändå och därifrån är de flesta bilderna hämtade. Den fågelintresserade får verkligen sitt lystmäte.


Nyika Nationalpak

En högplatå som inte alls ser ut som Afrika, snarare norra Europas barrskogsområden. Allt beroende på att engelsmännen, som styrde landet fram till självständigheten 1964, började plantera barrskog för att öka det ekonomiska utbytet.

Kallt kan det vara, som när vi var där. Inte så konstigt eftersom platån i genomsnitt ligger på över 2 000 meters höjd över havet.

I hjärtat av platån ligger Chelinda med lodge och campingplats. Där finns en hel del antiloper att beskåda, bland annat Roan antilopen som dessvärre har det svårt i flera delar av södra Afrika. Så vacker att den är värd flera bilder i galleriet.

Längre ner längs kanterna av platån är det glesare med djur på grund av tjuvjakt från angränsande områden.


Lake Malawi

Sjön i sig är en attraktion av stora mått. Som Afrikas tredje största sjö är detta till volymen den fjärde största färskvattensjön i världen samt den nionde största till ytan. 700 meter på djupaste stället är endast Lake Tanganyika (1 500 meter) djupare på den afrikanska kontinenten. 57 mil lång och 7,5 mil på bredaste stället är sjön den artrikaste på planeten med bland annat över 700 arter av ciklider. 

Bortsett från statistiska data är sjön en underbar plats att befinna sig vid. Om en färdas längs sjön med bil på riksvägen går det att nästan överallt svänga ner en liten grusväg och hitta den mest makalösa strand. Den enorma vattenmassan som håller sig kring 26°C året runt tillser att även omgivningen håller samma behagliga temperatur.

Lokalbefolkningen är övervägande fiskare med permanent tillgång till mat och färskvatten. När kvinnor, barn och hundar en sen eftermiddag går ner till vattenbrynet för att diska är det lätt att uppfatta deras liv som väldigt behagliga. Inga elektroniska finesser som våra liv tycks snurra kring, bara en lugn atmosfär med mycket prat och skratt.

Självfallet brottas de med sina problem. Under regnperioden kan häftiga skyfall försvåra vardagen. Och så detta med pengar. Kläder måste köpas, liksom barnens skoluniformer. De flesta afrikaner har en mobiltelefon idag, och även om det är väldigt billigt att ringa är det ändå en utgift som kräver kontanta pengar.