Södra Tanzania

Få besökare - häftiga upplevelser

Södra Tanzania besöks av endast några få procent av turistströmmarna till Tanzania. Trots att det rymmer några av den afrikanska kontinentens mest spännande och orörda naturområden. I norra Tanzania kan det många gånger vara trångt eftersom 90 % av turisterna flockas där. 

Är önskemålet att mer ostört få uppleva vildmark är parker som Ruaha Nationalpark eller nyligen öppnade Neyrere Nationalpark  (Selous) ett bättre val. 

Udzungwa Nationalpark  bjuder på sydlig regnskog.

Mikumi Nationalpark  är en del av det större Selous ekosystem och har ett rikt viltliv.

Inte långt norr om Dar es Saalam ligger Sadaani Nationalpark , mer info om den under Indiska Oceanen i menyn.


Nyerere Nationalpark bildad - Afrikas största!

Här tillverkas fler flodhästar...
Här tillverkas fler flodhästar...

I november 2019 undertecknade Tanzanias president John Magufuli det avtal som avsätter 31 000 kvadratkilometer av det tidigare Selous viltreservat som nationalpark under ledning av TANAPA, motsvarigheten till vårt Naturvårdsverk (fast TANAPA är i effektivitet överlägset vårt korrumperade verk när det gäller att bevara vildmarksområden).

I och med detta kan Tanzania ståta med Afrikas största nationalpark. Tidigare var endast 10 % av Selous norra del avsatt för fototurism, resterande 90 % delades av jaktföretag. Dessa omsatte 6 miljoner US dollar årligen men endast en liten bråkdel av dessa pengar kom Tanzania till godo. Jaktföretagen, som leds från Europa och USA, hävdade att deras närvaro skulle skydda viltlivet, inte minst elefanterna. Men i verkliga livet avlivades 30 000 elefanter mellan 2008 och 2016 av tjuvjägare. Selous elefantpopulation störtdök från 43 000 till 13 000.

Vildhundar - en av Neyreres ikoniska djurarter
Vildhundar - en av Neyreres ikoniska djurarter

Nu är det slut med detta groteskeri. Hädanefter kommer varje krona som fototurismen genererar att tillfalla TANAPA och därmed skyddet av parkens djur. För TANAPA vet hur tjuvjakt ska stoppas.

Impala vid den mäktiga Rufiji River
Impala vid den mäktiga Rufiji River

Mikumi nationalpark - en del av Selous ekosystem

Denna park 20 mil väster om Dar es Salaam utgör en nordlig förlängning av Selous enorma ekosystem. Bästa viltskådningen är området nära parkentrén med savannliknande områden samt Mkata River och dess flodsystem. En kuriosa är att den hårt trafikerade Tanzam Highway som förbinder Dar es Salaam med Lusaka i Zambia går rätt genom den södra delen av parken. Men den glöms när en väl är inne i parken.


Udzungwa nationalpark - "Afrikas Galapagos"

I det bäst bevarade skogsområdet av Eastern Arc's bergsformationer rymms en imponerande mångfald. Primater, fåglar, fjärilar och växter har fått leva ostörda i en 30 miljoner år gammal sydlig regnskog. Nya arter upptäcks fortfarande och så sent som 1994 fann forskarna en primat, tidigare okänd för vetenskapen.

Här går att vandra med guide, några timmar eller några dagar.


Ruaha nationalpark - större än Ångermanland

Utsikt från Baoba viewpoint
Utsikt från Baoba viewpoint

Med en area av drygt 20 000 kvadratkilometer kvalar Ruaha storleksmässigt in som topp 5 bland Afrikas nationalparker.

Vi har varit där många gånger och Ruaha bjuder alltid på överraskningar.

Vi väntade 20 minuter på att något skulle hända
Vi väntade 20 minuter på att något skulle hända
Och något hände...
Och något hände...

Vi campar alltid på Public Campsite #1, alldeles vid Great Ruaha River. Ofta är det bara vi, då blir vildmarkskänslan total. Flodhästar skrockar i floden, elefanter och lejon passerar förbi tältet - vad mer kan en önska av livet?

Hushållsbestyr på campingen
Hushållsbestyr på campingen
Han tyckte tälten var lite otäcka
Han tyckte tälten var lite otäcka

Kitulu nationalpark - "blommornas Serengeti"

På Kitulus högplatå 35 mil sydost om Mbeya finns nationalparken för i första hand blommor. Orkideer, fackellilja, aloe, protea, pelargon, lobelia och liljor är några av grupperna.


Lake Nyasa - rena paradiset

Med namnet Lake Nyasa i Tanzania, Lake Malawi i Malawi och Lago Niassa i Mozambique är detta till volymen den fjärde största färskvattensjön i världen samt den nionde största till ytan. 700 meter på djupaste stället är endast Lake Tanganyika (1 500 meter) djupare på den afrikanska kontinenten. 57 mil lång och 7,5 mil på bredaste stället är sjön den artrikaste på planeten med bland annat över 700 arter av ciklider.

Belägen i Riftdalens spricka söder om den punkt  i södra Tanzania där västra och östra sprickorna runt Victoriasjön sammanstrålar.

Malawi hävdar att landets gräns bör gå vid Mozambiques stränder vid östra delen av sjön, Mozambique har givetvis en annan syn och hävdar att gränsen bör gå mitt i sjön. En rimlig ståndpunkt, kan tyckas.

Vi har rest längs sjöns stränder i Malawi ett flertal gånger. Långa sandstränder med fiskarbefolkningar som alltid har mat och rent vatten men lider av det som många afrikaner gör: brist på pengar till livets övriga delar, till exempel barnens skoluniformer.

Senga Bay i Malawi
Senga Bay i Malawi

Norra delen av sjön tillhör Tanzania och längst i norr ligger Matema Beach, underbart inramad av Livingstone Mountains i öster.

Matema Beach - sämre camping finns
Matema Beach - sämre camping finns