Indiska Oceanen

Zanzibar är det givna målet när Tanzanias safariturister ska ha sol och bad. Vi var där för 20 år sedan och redan då var det hårt exploaterat. Vi sökte alternativ, och fann dem.

Längs fastlandskusten, från Tanga i norr till Lindi i söder, finns många fantastiska ställen med kilometerlånga sandstränder. Ställen att bo på finns av alla slag, från dyra till billiga. Atmosfären är avslappnad eftersom få turister söker sig hit. Någon gång dyker en försäljare av hantverksprodukter upp men mest träffar en lokalbefolkningen, oftast från fiskarsamhällena.


Ushongo Beach - Drifters Lodge

Några mil söder om Pangani hittade vi denna lilla oas 2015. Fyra år senare var den ganska nedgången men vi bodde i samma banda för samma låga pris, 10 dollar inklusive frukost. Lodgen drivs av en lokal kvinna, personalen är trevlig och lagar utsökt mat. Atmosfären är tillbakalutad, här är inte fenomenet stress uppfunnet än.

Vår enkla banda
Vår enkla banda
Utsikt från bandan
Utsikt från bandan
Fiskebåtar vilar
Fiskebåtar vilar
Ett vanligt sätt att transportera sig
Ett vanligt sätt att transportera sig

Peponi Beach Resort

Mitt emellan Tanga och Pangani ligger denna lodge driven av några engelska kvinnor. 12 dollar för camping är helt ok med tanke på att tältet slås upp 50 meter från strandlinjen, dessutom under ett skyddande tak.

Här är gudagott att vara
Här är gudagott att vara

Sadaani nationalpark

Lite drygt 10 mil norr om Dar es Salaam ligger denna park där savannen möter havet. En kan köra den lilla kustvägen (grus) vilket är kortast, eller via Chalinze och den asfalterade A14 upp till Mbwewe och ta av mot Sadaani vilket blir dubbelt så långt.

Det är varmt i parken på grund av den höga fukthalten i luften, men svalkande bad under varmaste delen av dagen håller en fräsch.

I parken finns de flesta av de större däggdjuren även om de inte alltid är så lätta att få syn på. Duikers, den mindre antilop som lever i busklandskap, finns flera arter av. Väldigt skygga hinner en oftast inte få upp kameran innan de försvunnit i ett buskage.

Som överallt i nationalparkerna går det att välja mellan dyrt boende på exklusiva lodger, alternativt camping eller TANAPA´s bandas för 30 dollar dygnet per person.

Saadani beach vid Indiska oceanen
Saadani beach vid Indiska oceanen
Ung giraff
Ung giraff