Reseinfo

SAFARI INTRODUKTION

Vad är egentligen en safari? Safari är kiSwahili (se SPRÅK längre ner) och betyder helt enkelt 'resa'. För oss nordbor har ordet en mer begränsad innebörd, nämligen att "åka jeep på savannen" och titta på djur i parker och reservat. En sådan safari brukar innebära att per bil, ibland flyg, ta sig till en park och genomföra ett antal "game drives" för att hitta och beskåda djuren. En på förmiddagen, en på eftermiddagen. Under den varmaste delen av dagen tar en det lugnt.
Om denna resa är din once-in-a-lifetime när det gäller Afrika så ta vara på tillfället. Den stora upplevelsen finner du om du låter dig vaggas med i den pulserande rytm av liv hela tiden närvarande som Afrika bjuder på. Om man  tar det lugnt och kör sina egna vägar utanför de vanliga turiststråken brukar man belönas rikligt.

Någon kanske absolut vill se "The Big Five", dvs elefant, noshörning, lejon, buffel samt leopard. Det är inte lätt. För att uppnå det ska man antingen ha en fenomenal tur, eller ha tid och råd att besöka vissa, ofta privata, reservat där djuren i princip är instängda. (The Big Five myntades av de tidiga europeiska trofé-jägare som till varje pris skulle skjuta de största och "farligaste" djuren, helst alla fem på en dag.)
Noshörningen, särskilt spetsnoshörning eller "svart" noshörning, befinner sig på gränsen till utrotning. Leopard jagar bara på natten och i vegetationsrika biotoper, och är därför mycket svår att få se. Har man tur ser man den vilande i ett träd på dagen. Så undvik racerlopp i parker när guiden fått info om att ett visst kattdjur finns några mil bort. Väl framkommen får man kanske se det, men då tillsammans med 30 andra bilar som alla försöker få den bästa positionen.
Lämna därför Big Five därhän. Lev i nuet och njut!

SPRÅK

kiSwahili och engelska är officiella språk i Tanzania. kiSwahili används framförallt i länderna runt Victoriasjön med tonvikt på Uganda, Kenya och Tanzania. Språket är alltså konstruerat på samma sätt som Esperanto (vet yngre människor vad det var?) och började ta form redan under den period när handeln mellan den afrikanska östkusten och araberna blomstrade (tyvärr även inbegripande slavhandel). Efter européernas uppdykande kryddades språket även med en del europeiska ord. Östafrikaner behärskar därför ofta flera språk. Det lokala språket (ibland flera lokala språk), kiSwahili samt engelska.

LOGI OCH MÅLTIDER
 

TENTED CAMPS

Man bör enligt vår mening försöka undvika de större hotelliknande lodgerna då de inte förmedlar den rätta atmosfären. Permanenta tältlodger bjuder på en komfort som innebär ett rymligt och möblerat tält med ståhöjd, sängar med myggnät, och toalett och dusch i direkt anslutning. Man behöver alltså inte gå ut för att tillgodose dessa behov.

BANDAS

Ett annat alternativ är bandas (bungalows) som har samma komfort som permanenta tält.

SÄSONGER

Östafrikas klimat karaktäriseras av torr- och regnperioder. Även om dessa klimatmönster har rubbats något de senaste åren gäller de fortfarande i stora drag. Framförallt regn faller numera mer oförutsägbart än tidigare.

Juni - November
Torrperioden. Inledningen under juni/juli av denna torrare period kallas "vinter", då temperaturen kan vara lägre än annars, men givetvis långt ifrån vår nordliga vinter. Den i juni gröna savannen blir efterhand alltmer torr. Oktober går mer i gult.
Framåt november/december rör sig gnu-populationen mot Ndutus kortgrässavanner i södra Serengeti för att genomföra en spektakulär massfödsel några månader senare.

December - Januari
Tiden för de "små regnen", dvs det regnar oftare och gärna på nätterna. Växtligheten återhämtar sig och förebådar på många ställen fåglarnas häckning. Skurarna kan vara häftiga men kortvariga, en timma senare är allt torrt.

Februari - Mars
Mest uppehåll blandat med en del regnskurar, oftast på natten. Varmt, skönt, grönt, och inte minst, fåglarnas häckning. En bra tid för safari. Inte minst i Ndutu där 8 000 gnu kalvar föds varje dag och gnuer finns överallt, på savannen och i varenda buske på sluttningarna.

April - Maj
De "stora regnen". Ordentliga skurar minst någon gång per dygn. Vissa områden översvämmas helt. Djuren sprids ut eftersom vattentillgången är god överallt. Många lodger stänger igen. Ingen bra miljö för en västerlänning.
Fågellivet når dock sin höjdpunkt.

DJUR OCH NATUR

Tanzania är ett av Afrikas djurrikaste länder. Stora och sammanhängande parker och reservat istället för fragmenterade öar har bidragit till att djurlivet över stora områden är förhållandevis intakt.
19 % av Tanzanias totala yta har nationalparkstatus (jämför Sveriges 1,5 %). Eftersom Tanzania är drygt dubbelt så stort som Sverige innebär det en skyddad yta motsvarande 40 % av vårt land, 180 000 km². Som Lappland, Jämtland och Dalarna tillsammans. Eller lika stort som Grekland och Bosnien tillsammans. I en nationalpark får människor inte bosätta sig, och ingen exploatering av naturen får förekomma.
Ytterligare 9 % har lägre grad av skydd, som Game Reserves, Game Controlled Areas. Bland däggdjur är gräsätare den till antalet största gruppen och det finns i runda tal uppåt 1000 olika fågelarter i landet, varav drygt 400 bara i Serengeti.
Safari innebär att besöka vilda djur i deras "hem". Djuren har företräde överallt. Vi är ödmjuka observatörer och måste respektera de regler som finns.

SAFARI OMRÅDEN

NORRA CIRKELN - egentligen nordvästra delen av Tanzania. Med staden Arusha som utgångspunkt går resorna oftast via Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti, och tillbaka till Arusha. Denna rutt attraherar merparten av Tanzanias turister. Egentligen inte för att den är så mycket mer intressant än övriga delar, utan snarare på grund av Serengetis dragningskraft.

SÖDRA CIRKELN - en tidigare förbisedd del av Tanzania, men innehåller ett antal parker och reservat minst lika intressanta som de i norr. Mikumi och Ruaha nationalparker är väl värda besök, liksom Selous viltreservat (Afrikas och kanske världens största naturreservat med en yta större än Jämtlands). Dessutom bergskedjorna Udzungwa och Uluguru där en rad endemiska arter (dvs. endast förekommande här) kan beskådas i skogsreservaten.

VÄSTRA CIRKELN - med den 67 mil långa Lake Tanganyika (världens näst djupaste sjö) i väster finns här några av naturens pärlor. Gombe Stream och Mahale Mountains rymmer fortfarande livskraftiga populationer av chimpanser. Några mil österut finns Katavi nationalpark, en av Tanzanias större parker. Sällan besökt upplevs den som Afrika kan ha sett ut för 200 år sedan.

INDISKA OCEANEN - förutom stränderna längs kusten med sitt tydliga arabiska avtryck finns öarna. Inte bara Zanzibar, som börjar bli ganska exploaterat, men mindre öar som Pemba, Mafia och en lång rad andra.

Under en semesterresa på 2-3 veckor får man inrikta sig på en av rundturerna i inlandet, eventuellt med kusten som tillägg.

HÄLSA OCH SKYDD

Några preventiva åtgärder är obligatoriska, andra är rekommendationer.
www.vaccination.nu eller www.vaccinationsguiden.se finns information för varje land eller område.
Din vaccinationscentral lämnar mer info.
OBS! VIKTIGT! Ta med dig det intyg för gula febern du får när du vaccinerar dig för resan - i vissa länder kollas det vid passkontrollen.

RESEGARANTI

I denna ingår normalt att risken att bli strandsatt är minimerad samt att rätten till klagomål i sällsynta fall kompenseras om det som utlovats inte motsvarat förväntningarna. Kostnaden för garantierna hamnar givetvis på priset för resan. Vi har aldrig rest med resegaranti. Om man undviker tvivelaktiga låpgrisoperatörer inom flyg och turism är resegarantin en onödig kostnad. Eftersom vi enbart förmedlar resor finns inte resegaranti för resor anordnade av Comfort Holidays.


SAMARBETSPARTNER

De flesta safariföretag i Afrika är engelska, amerikanska eller sydafrikanska. Vi har valt ett lokalt företag som drivs av svarta tanzanier. Det ger flera fördelar. En är möjligheten till kontakter ut i det Tanzaniska samhället. Av historiska skäl kan inte ens en infödd vit person få samma tillgång till kontaktnät som en svart afrikan. En annan fördel är att pengarna stannar i Tanzania istället för att dräneras åt olika håll.
Guiderna är A och O för en bra resa. Har man otur får man som guide en bilförare med elementär naturkunskap. Comforts guider är välutbildade med lång erfarenhet av safaris.
Utöver de ordinarie och välutbildade guiderna finns även Pascal Nguye som "tillval". Han har under tio år arbetat som lärare på Wildlife Management Colleges i Tanzania och Botswana, och har djupa kunskaper om flora och fauna. Om önskemål finns om hans medverkan innebär det en smärre merkostnad, hör med oss.

Företaget är medlem av TATO (Tanzania Association of Tour Operators), är godkänt av Tanzanian Tourism Board, samt är medlem av ASTA (American Society of Travel Agents).
Comfort's stora flexibilitet och oslagbara kontaktnät ut i varje del av det tanzaniska samhället möjliggör arrangemang av vilka skräddarsydda resor som än önskas.
Comfort använder Toyota Landcruisers avsedda för safaris. Alla deltagare har fönsterplats. Taket är lyftbart för att man ska se och höra bättre när man stannar till för något intressant.

VAD INGÅR?

Engelsktalande lokal guide (framgår av färdplan)
Helpension
Alla nationalparksavgifter
Alla beskrivna kulturbesök och vandringar
Inhemska skatter och avgifter
Medicinsk evakuering (Flying Doctors' Service)
Vatten under game drives

VAD INGÅR INTE?

Internationella flygbiljetter med tillhörande skatter/bagageavgifter
Eventuellt inrikesflyg med tillhörande skatter/bagageavgifterAvbeställningsskydd
Personlig förbrukning, t ex drinkar, telefonsamtal, tvätt etc.
Dricks till förare/guide, lodgepersonal, lokala guider etc.
Kostnad för visum (kan köpas vid ankomst för US$50, eller köpas via Tanzaniska Ambassaden i Stockholm för SEK 500)

PACKLISTA

Allmänt: det finns ingen anledning att köpa nya och dyra kläder för resan. Om du inte ska ut på cat walken. Hellre kläder du trivs i och som är bra när det är varmt. En sportbag av medium storlek räcker gott, annars har du packat för mycket. Skor och sandaler: gärna sådant du redan gått in och inte riskerar skoskav i. Ta med några strumpor till kvällarna.
Undvik alltför ljusa kläder eftersom de lätt blir smutsiga. Alltför mörka blir varma. Undvik även intensivt blå kläder, som attraherar vissa insekter. Kaki är den bästa färgen.
TÄNK PÅ att inte ha sololjan eller andra vätskor i handbagaget pga flygets säkerhetsföreskrifter.

KLÄDER

 
Sandaler Av någorlunda kvalitet, gärna med hälskydd
Kängor/gympadojor Lätta och ingångna
Byxor Långbyxor, gärna delbara Shorts
T-shirts el. liknande För dagsbruk
Bomullsskjortor 1 eller 2 långärmade skjortor
Långärmad tröja Fleece eller liknande
Varm tröja och vindtät (regn)jacka Kan vara kallt vissa morgnar
Bredbrättad hatt eller solhatt Keps skyddar inte nacken
Badkläder  
   

Övrigt

 
Kamera + film eller minneskort
El-adapter för 230V (engelsk 3-pin med jord)
Laddare för cigarettuttag
Kikare  
Solglasögon Hyfsad kvalitet och med skydd vid sidorna, dvs de följer ansiktets form
Väckarklocka eller mobiltelefon
Fick/pannlampa Av god kvalitet och hyfsad räckvidd
Fickkniv  
Hygienartiklar  
Öronproppar  
Medicin och plåster  
Koltabletter (apotek) eller liknande mot tillfällig diarré
Solskyddsmedel Faktor 20 någonting
Myggmedel  
Plastpåsar För smutstvätt, kladdiga solskyddsflaskor m m.
Lektyr  
Flygbiljetter  
Bokningsbekräftelse och reseprogram  
Pass och visum Visum kan köpas vid framkomst
Pengar/kreditkort/resecheckar  
Kudde 1 liten en, om man tror man inte kan sova annars
Borste eller trasa Typ mindre för att borsta damm från kläder och väskor
Anteckningsblock/penna  
CAMPING  
Sovsäck sovlakan
Tvättmedel 1 liten, liten påse med miljövänligt tvåltvättmedel för t-shirts el.dyl.