Varför döljs ofta goda nyheter?

25.10.2016 17:07

Nyhetsansvariga i såväl public service som privata medier verkar ha en närmast patologisk förkärlek för dåliga nyheter. Terror, död, förintelse, korrupta ledare, drogmissbrukande idrottsmän, fuskande företag, skjutningar; listan blir lång över allt elände som drabbar oss. Finns det då inget positivt här i världen?

Jo, det finns givetvis mängder av positiva saker att förmedla och vi lämnar här ett bidrag. Tanzanias nye president, John Magufuli, tillhör definitivt de goda nyheterna. Hans kamp mot korruptionen i landet förtjänar att förmedlas till världen. Som en av för tillfället ytterst få afrikanska ledare försöker han städa upp efter decennier av dåligt ledarskap där det mesta har centrerats kring att sko sig själv på folkets bekostnad.

På till exempel Självständighetsdagen 9 december, Independence Day, förra året ställde han in alla dyrbara fester som den politiska noblessen brukar roa sig med, för att istället proklamera dagen som städdag! "Gå ut och städa upp i er egen närmiljö" löd hans uppmaning varefter han själv tillbringade dagen med att hjälpa till att städa gator och torg runt parlamentsbyggnaden.

Det var länge sedan vi såg presidenter och andra ledare leva som de lär, och vi tycker absolut att detta vore något positivt att förmedla till alla världens medborgare.