Mugabe käkar gärna elefanter och lejon

03.03.2015 19:20

Zimbabwes president Robert Mugabe fyller i dagarna 91 år och vägrar lämna plats för den yngre generationen, som den afrikanske kung han anser sig vara. På födelsedagsfestens gigantiska grillfest på ett lyxhotell i Victoria Falls kommer att serveras två (möjligen tre) elefanter, två bufflar, två sabelantiloper (en av de vackraste och dessutom hotade antiloperna!!!), fem impala antiloper samt ett lejon!!!.


Det är valfritt att skratta eller gråta över eländet. På sjuttiotalet stödde vi aktivt befrielsekampen mot Ian Smiths rasistiska regim i dåvarande Rhodesia. Men som så många andra befrielsekämpar har Mugabe och hans ZANU-PF hemfallit åt korruption och maktmissbruk. Zimbabwe har under flera svåra år försökt upprätthålla turismen i landets parker och reservat. Att då ställa till med grillfest på den krympande faunan ter sig i högsta grad kontraproduktivt.
Vi stämmer inte in i kören av västländer som angriper Mugabe för hans nationalistiska politik, men inser samtidigt att det är hög tid att förnya ledarskapet. Varför inte fler kvinnor i ledningen, med ärliga avsikter att förbättra förhållandena för Shona-folket som lidit tillräckligt länge under först vit och sedan svart maktfullkomlighet.