Kanske en ljusning?

25.10.2016 14:56

Efter 7-8 år av tilltagande tjuvjakt på elfenben i Östafrika verkar trenden ha brutits. I Kenya har de senaste två åren kraftiga åtgärder vidtagits som drastiskt minskat avskjutningen. Inte minst för att lokalbefolkning och särskilt massajer insett att de har mycket att förlora om elefanterna försvinner.

I Tanzania ångar president Magufuli vidare för att återerövra Tanzanias goda rykte som ett land där naturvård tas på allvar. En specialstyrka har inrättats vilken det senaste året levererat en rad anhållanden av högprofil individer som misstänks ha organiserat leveranser av elfenben från parker och reservat samt transporten till Asien (ibland Europa). Bland annat har den korrumperade ledningen för Dar es Salaams hamn avskedats och står inför åtal, se tidigare Nyhet www.africa-discovery.se/news/tanzania-utrotar-korruptionen/.

Största kapet hittills är den kinesiska affärskvinnan Yang Fenglan, kallad "Ivory queen", som tros ha lett en omfattande elfenbenshandel under flera decennier. Som framgångsrik restaurangägare och kunnig i swahili-språket har hon rört sig bland Dar es Salaams elit, alltmedan elfenbenen gömts i restaurangens lagerlokaler för utskeppning till främst Kina. Ytterligare huvudåtalade är två tanzaniska män. Rättegången inleddes förra veckan.