Helikopterförare mördad av tjuvjägare

10.02.2016 17:06

28 januari mördades Roger Gower, en 37-årig brittisk helikopterförare, i Maswa Game Reserve som är en buffertzon längs Serengetis sydvästra gräns. Gower arbetade för USA-baserade Friedkin Conservation Fund som samarbetar med Tanzaniska myndigheter mot tjuvjakten i landet.

Gower och en sydafrikansk kollega kallades till ett område där markpatruller hört skottlossning. När de upptäckte en färskt elefantkadaver med betarna kvar förstod de att tjuvjägarna måste vara kvar och gick ner på lägre höjd. De blev då beskjutna med automatvapen och Gower sårades svårt. Kollegan lyckades hoppa ur planet och gömma sig tills markpatrullen anlände. Gower var då död.

Händelsen har chockat Tanzania och lett till aktioner i samtliga parker och reservat. De skyldiga hittades och arresterades efter några dagar och visade sig vara människor från närliggande områden som ingår i kriminella nätverk. Mängder av högmoderna vapen hittades men jakten på kriminella nätverk fortsätter.

Mitt uppe i en tragedi som denna får en inte glömma att tiotals parkvakter av lokal härstamning mördas varje år under tjänst i parker och reservat i Afrika.

Tanzania har förlorat 60% av sina elefanter sedan 2009, Mozambique 50% av sina. Orsaken är den ökade efterfrågan från den växande medelklassbefolkningen i Asien. Om inte den efterfrågan minskar hjälper förmodligen aldrig så intensiva åtgärder från myndigheter och organisationer i Afrika.

Ett kraftfullt avståndstagande från elfenbenshantering av ledande politiker i Asien skulle kanske ändra situationen men det har ännu inte kommit. Den afrikanska elefanten går tveklöst mot utrotning.Roger Gower till höger