Elefantslakten fortsätter

26.06.2016 16:11

Elefantpopulationen i Selous går mot sin undergång. Av de 110 000 elefanter som rörde sig över detta enorma naturreservat på 1970-talet finns idag knappt 15 000 kvar. Jakten på elfenben har nått en industriell nivå mycket beroende på närheten till hamnar längs Indiska Oceanen. Att detta massmord kunnat pågå utan effektiva motåtgärder tyder på att kriminella syndikat mutar myndigheter och politiker att se åt ett annat håll.

WWF International förutspår att 2022 är alla elefanter i Selous borta, om dagens takt inte bryts. Även i nationalparker som Ruaha, Tarangire och nu även Serengeti ökar tjuvjakten och myndigheterna tycks hela tiden ligga ett steg efter.

Tanzania som turistland för naturintresserade kan vara historia inom ett decennium. Tjuvjakten decimerar främst elefantbeståndet, men den snabba befolkningsökningen gör det allt svårare för allt djurliv att överleva på krympande naturliga ytor. På sju år har befolkningen ökat med 13 miljoner och passerar snart 60 miljoner. I ett land som 1950 hade sju miljoner invånare, samma som Sverige då hade. Om detta vågar få prata trots att det innebär stora negativa konsekvenser även för befolkningen.

Så, återigen, vill du se elefanter, lejon och andra afrikanska djur i sin naturliga miljö:
Skynda dig, medan de ännu finns!